Het verjaardagfonds krijgt een update Het verjaardagfonds krijgt een update
Al heel veel jaren hebben we in onze gemeente het verjaardagfonds.
Alle jarigen in onze gemeente krijgen op hun verjaardag een felicitatiekaart en bij het bereiken van een bepaalde leeftijd ook een bloemetje erbij.
Tevens wordt er een bijdrage (in het bruine zakje) voor dit fonds gevraagd.
Gezien de leeftijdsopbouw in de gemeente hebben we gemeend dat het goed is om het verjaardagfonds enigszins aan te passen.
Vanaf 2024 krijgen de gemeenteleden vanaf 80 jaar een felicitatiekaart en vanaf 85 jaar komt daar een mooi bos bloemen bij. 

Om dit alles te financieren zullen we een paar keer per jaar voor dit fonds collecteren en één keer per jaar ontvangen alle gemeenteleden een brief om een vrijwillige bijdrage voor dit fonds te geven.
De bloemen bij de hoogtijdagen van de huwelijken blijven bestaan.
Net als altijd blijven de contactpersonen / en de mensen van het verjaardagfonds de kaartjes en de bloemen bij u thuis bezorgen.
Met deze nieuwe opzet van het verjaardagfonds denken we dat de bezorging van de kaarten en de bloemen gewaarborgd blijft.

Werkgroep Pastoraat
 
Delfsail Delfsail
gezamenlijk presenteren in een tent, op of nabij het haventerrein.
In of bij deze tent kunnen de mensen een kop koffie drinken, en een praatje maken. In de tent zal christelijke lectuur te krijgen zijn voor belangstellenden. Zoals al eerder gemeld zamelen wij daarvoor gedichtenbundels enz. in.
In de hal van de kerk staat een doos met opschrift: Delfsailboekjes. Als u dit soort boekjes heeft, die u niet meer gebruikt, en DIE ER NOG NETJES UITZIEN, dan houden wij ons aanbevolen.
Op zaterdagmiddag 15 juni zijn er activiteiten voor kinderen. Op zondagmiddag zouden we graag met de 6 kerken een openluchtdienst houden. En daarvoor zoeken we nog zangers en zangeressen. (eind mei een paar keer oefenen)
Ook voor de activiteiten in en rond de tent zoeken wij nog gastvrouwen/heren.

Opgave bij Bob Flobbe (62 82 12) of
Eelkje de Vries (06 57 57 43 52)
 
 
Bezinningswandeling Bezinningswandeling
Zondagmiddag 17 maart maakten een groep van 15 gemeenteleden een bezinningswandeling door Delfzijl.



Lopend langs de Rijksweg was de eerste stop bij het beeldje van Magret en werd het eerste gedicht voorgelezen door Jitze Dam.
Al lopend, pratend over wat ons bezig houdt werden zo op 7 plekken langs de wandeling stilgestaan.



Terug bij de Kruiskerk kregen we van Ds. Marja de Jager eem zegenbede mee naar huis van St. Patrick:
Moge de Christus die wandelt op de doorboorde voeten
met jou wandelen op de weg.
moge de Christus die dient met doorboorde handen
jouw handen uitstrekken om te dienen.
Moge de Christus die liefheeft met een doorboord hart
jouw hart openen om lief te hebben.
Dat jij mag zien het gelaat van Christus
in ieder die jou zal ontmoeten,
en dat een ieder die jou ontmoeten zal
het gelaat van Christus in jou zien zal.
 
(Bijbel) Dagboekjes (Bijbel) Dagboekjes
(Bijbel)dagboekjes
 
Aan de gemeenteleden van de Protestantse Gemeente te Delfzijl.                                                         Febr. 2024.
(Bijbel)dagboekjes.
Van 13 tot 16 juni 2024 is er weer Delfsail. Het grote zeilschepen spektakel in Delfzijl.
Net als bij vorige Delfsails proberen 6 verschillende kerken van Delfzijl samen een tent op het haventerrein te realiseren. In deze tent kunnen de Sail-bezoekers een praatje maken met de vrijwilligers of een kopje koffie drinken. Enz.  
Ook willen we de bezoekers iets mee geven. Hoe en wat denken we nog over na.
Maar misschien heeft u thuis nog een bijbeldagboekje, een christelijke gedichtenbundel, of kinderplaatjesbijbel staan die u niet meer gebruikt. Als u er niets meer mee doet en deze boekjes er nog netjes uitzien, zouden wij die graag ontvangen, om tijdens Sail aan tent-bezoekers te geven. Engelstalig mag ook.
In de hal, bij de lectuurtafel, staat een doos met opschrift “Delfsailboekjes” Daar mag u ze in doen. Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Voor het bemensen van de kerkentent zoeken we een paar vrijwilligers die tijdens de Sail- dagen enkele uren mee willen helpen met de koffie enz. Op de zaterdagmiddag (15 juni) willen we iets voor en met de kinderen doen. Ook daar is nog assistentie bij nodig.
Ook zoeken we mensen die in een gelegenheids-koor van de 6 kerken, liederen willen zingen op de laatste Saildag, tijdens een openluchtdienst op zondag 16 juni. (na)middag. Hoe en waar volgt nog. We oefenen een paar keer, eind mei.
 
Bezinningswandeling
 
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Bob Flobbe  tel: 0596 6 282 12 of
 
 
Bezoek leerlingen van de Optimist aan de Kruiskerk Bezoek leerlingen van de Optimist aan de Kruiskerk


Enige tijd geleden kregen wij als Protestantse Gemeente Delfzijl een vraag van de OBS de Optimist De vraag of wij enkele groepen van hun school wilden ontvangen. In het kader van hun project “van St. Juttemis tot party” lieten zij de leerlingen kennismaken met feesten en godsdiensten. Daarin paste het bezoek aan onze kerk goed.
Er werd een datum vastgesteld en twee tijdstippen, waarop we eerst groep 3 en een uur later de groepen 4 en 5 zouden ontvangen.
Tevoren had onze predikant met input van leden van de kerkenraad een programma opgesteld. Na een welkom zouden de kinderen in kleine groepjes van 5 of 6 uiteengaan om langs verschillende plekken in en rond de kerkzaal te gaan. Bij elk van die plekken zou iets te zien en te horen te zijn wat te maken heeft, met wat zondags in de kerk gebeurt. Een soort circuitje dus.
Daar stonden we dan op dinsdag 12 december de kinderen op te wachten. Toch wel een tikkeltje gespannen, want hoe lang was het al niet geleden dat we met hele groepen kinderen te maken kregen?
De leerlingen kwamen lopend vanaf het nieuwe Kindcentrum aan de Jachtlaan. En opeens was de kerk gevuld met kinderstemmen, een opgewonden gezellige rumoerigheid! Ruim 40 kinderen met hun leerkrachten en enkele stagiaires
Na een kort welkom en een uitleg spreiden de kinderen zich over de verschillende plekken.
Ze gingen langs het stiltecentrum voor een verhaal; langs het doopvont, de collectezakken en de gedenkhoek. Ze konden een kaarsje aansteken aan de Paaskaars, mochten op de preekstoel staan, bij het orgel kijken en bij de avondmaalstafel werd er gedeeld.


Om de vijf minuten klonk de fluit en gingen de kinderen naar de volgende plek.
We kwamen tijd te kort. Binnen een uur meldde zich de volgende groep met 60 kinderen en hebben we het programma herhaald. En toen de kerk weer leeg en stil was, stonden we opgelucht en voldaan bij elkaar en zeiden:” Wat was dit leuk, dit is voor herhaling vatbaar!!!”
Enkele impressies vanuit de schillende plekken, die de kinderen hebben bezocht:
Rienk stond bij het doopvont en hij vroeg aan de kinderen of ze wisten wat dopen inhield. Een van kinderen gaf als antwoord dat is als er een fles tegen een schip wordt gegooid, bij het te water laten.
Rienk kon heel mooi de verbinding met ons doopgebeuren leggen met zijn reactie: “dan wens je dat schip ook een behouden vaart.” Hij legde de nadruk dat de doop een feest is en dat riep reacties op. Want ook de leerlingen vierden feest, zoals het Suikerfeest en als er een feest is, heb je feestkleding aan. Hij had een babypop meegebracht in een mooie doopjurk en de kinderen mochten het doopgebeuren naspelen.
Bij de collectezakken was het op een gegeven moment dikke pret. Wouter deed voor hoe dat ging, met het collecteren en het doorgeven van de zakken en dat was kennelijk zo komisch dat iemand de slappe lach kreeg. Hij had wat plaatjes gegoogeld van alternatieve hippe collectezakken, zelf gemaakt in allerlei kleurtjes, maar de leerlingen vonden eigenlijk onze collectezakken veel mooier.
 Hij vertelde dat het geld uit de collectezakken bewaard werd in een echte kluis. Dat vonden de kinderen heel spannend     en of Wouter de code ook wist?
Zelf stond ik bij de preekstoel, ik had een opstapje meegenomen zodat de kinderen over de lessenaar heen konden kijken en vertelde over wat een preek was. Ik had ook een kinderbijbel meegenomen en de kinderen gingen spontaan het verhaal lezen. Ze vroegen mij of ik zelf ook het opstapje gebruik, als ik op de preekstoel sta. En ik werd op een leugentje betrapt. Ik had namelijk tijdens het welkom verteld over mijn toga, die ik als voorganger droeg. En die toga had je niet zomaar netjes aan, want er waren wel 20 kleine knoopjes, die dichtgedaan moesten worden. Een leerling wilde dat echt zelf nagaan en samen hebben we de knoopjes geteld. Er waren er 9!
Tot zover de impressies. Iedereen bedankt die heeft meegewerkt, speciaal onze stagiaire Willeke Zigterman Rustenburg.
 
 
Het verhaal van Abt Emo Het verhaal van Abt Emo
en korte info voor het kerkblad over de quiltexpositie “de Reis van Abt Emo”



Voor de vakantie vroeg de tentoonstelling commissie mij om een quilttentoonstelling in te richten. Dit was voor mij een hele verrassing maar voor alles een hele eer. Bovendien was ik heel blij dat ik de serie rond de reis van abt Emo mocht laten zien want dit verhaal, wat zich in deze provincie heeft afgespeeld in de late Middeleeuwen blijft boeiend en inspirerend. Het is een verhaal vol hoop en geloof in eigen kracht. Deze tentoonstelling is van af 12 oktober te zien.



Naast de quilts rond abt Emo heb ik voor de vergaderruimtes quilts uitgezocht die iets te maken hebben met de zee. Want wij leven met de zee, horen de zee en ruiken de zee. Het zijn quilts gemaakt in de periode van 2009 tot heden.

Ik hoop dat u er net zoveel plezier aan beleeft om de quilts te bekijken als ik heb gehad om ze te maken.
 
 
Warme, handgebreide sokken voor het goede doel Warme, handgebreide sokken voor het goede doel
De herfst is nu duidelijk aanwezig. Tijd voor warme sokken. Niet alleen in klompen of laarzen, maar ook s'avonds om de schoenen voor lekkere warme sokken te ruilen.
De kosten zijn nog steeds 10 euro per paar. En u kunt ze bestellen bij mevrouw Stam, tel. 0596 61 84 47.
De opbrengst is voor het JeugdOpvangCentrum Jardim Colonial in Brazilië.
Namens de kinderen alvast onze hartelijke dank
 
 
Sacrale dans Sacrale dans


Meditatief dansen...
...komt van ‘Meditation des Tanzes’ (Bernhard Wosien), doorgegeven als
‘sacred dance’, met als doel ‘heel worden’.
Lichaam, geest, hart en ziel verbinden zich tijdens het dansen en op deze
manier kun je nader tot jezelf komen.
Door te bewegen wordt je bewogen, wordt iets aangeraakt, het unieke van
ieder mens: je wezen. Er ontstaat ruimte voor verbinding: met jezelf
en de anderen in de kring, maar ook met het hogere: de bron,
de stilte, het geheim.
Het dansen geeft o.a. ontspanning en nieuwe energie terwijl je die energie
weer deelt in de kring.
Iedere dans heeft zijn eigen – eenvoudige – stappen, symbolische gebaren en vormen,
betekenis en geschiedenis. De dansen worden gedragen door
verschillende muzieksoorten: klassiek, modern, folklore

De meestal rustige dansen zijn niet zo moeilijk om te leren, danservaring is niet nodig, wel wordt aangeraden
om gemakkelijke kleding mee te nemen. Iedereen vanaf 9 t/m 99 is van harte welkom.
Je bent welkom op de woensdagochtend of / en op de woensdagmiddag.

Woensdagmiddag:
Tijd: 16.00 – 17.30 uur
Locatie: Op de Wierde 1, 9936CK Farmsum
17-1-24, 31-1-24 14-2-24, 28-2, 13-3, 27-3, 10-4, 24-4,
15-5, 29-5, 12-6, 26-6
Gemiste lessen kun je altijd inhalen bij een andere groep.
Proefles is altijd gratis, een dansles (1,5 uur) ochtend of
avond is 13€ p.p. of 105€ voor een cursus van tien lessen.

Samen met Cobi Mennes uit Groningen (tweetalig):
1-3 september 23 in het OKM-Heim (D) :
dansweekend ‘VERTROUWEN’
28 juni – 4 juli 24 zomervakantieweek
aan het Ihler Meer (D) (thema volgt)
6 – 8 september 24 in het OKM-Heim (D):
dansweekend (thema volgt)
In de loop van het jaar zullen zich er meer
dansgelegenheden ontplooien. En ook op een privé feest
scheppen deze dansen een fijne sfeer van vreugde.
 
Schuldhulpmaatje Schuldhulpmaatje



SchuldHulpMaatje Eemsdelta zoekt nieuwe maatjes.

In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens financiële problemen. Ook in onze gemeente Eemsdelta. Geldzorgen veroorzaken zoveel stress dat veel mensen niet meer helder kunnen denken. Ze verliezen het overzicht over hun geldzaken. Zelfs iets eenvoudigs als het openmaken van de post kan emotioneel te belastend worden. En zo raken mensen steeds verder in de problemen.
De vrijwilligers van SchuldHulpMaatje Eemsdelta helpen om de problemen op te lossen. We hebben op dit moment een aantal SchuldHulpMaatjes. Dat moeten er meer worden. Ben jij ons nieuwe maatje?

Wat doet een maatje?

SchuldHulpMaatje zet zich vanuit christelijke naastenliefde in om mensen met financiële problemen zo vroeg mogelijk te bereiken en zonder verwijten te helpen.
Een Maatje helpt om alle inkomsten, uitgaven en onbetaalde rekeningen op een rij te zetten. Wie weer overzicht heeft en een plan om de schulden af te betalen, heeft veel minder stress.
Een Maatje is een vrijwilliger die van-mens-tot-mens probeert te helpen. Iemand die luistert zonder oordeel, dat alleen al betekent heel veel.

SchuldHulpMaatje worden

Na een driedaagse training kan je als Maatje aan de slag. Je maakt deel uit van ons Maatjesteam, wordt ondersteund door de coördinator en krijgt elk jaar bijscholing.

Interesse?

Kijk op www.schuldhulpmaatje.nl/eemsdelta
Of bel (vrijblijvend) met Harry Mulder op 06 51 34 18 43
De predikant/diakenen/oudsten in jouw kerk kunnen je ook op weg helpen.

 
 
Hoe onze gemeente ervoor staat: een ‘foto’ anno 2022 Hoe onze gemeente ervoor staat: een ‘foto’ anno 2022

Getallen die spreken
Als startpunt bij het schrijven van een nieuw beleidsplan heeft de ‘commissie beleidsplan’ een momentopname gemaakt van onze gemeente: hoe staan we er anno 2022 voor? Wat opvalt aan onze gemeente is dat zij naar verhouding veel oudere leden telt, meer dan op grond van de samenstelling van de bevolking van Delfzijl mag worden verwacht. Het aantal leden boven 65 jaar is naar verhouding groot, het aantal jongeren (0-18 jaar) heel klein en ook de ‘middenmoot’ (18 tot 65 jaar) is ondervertegenwoordigd. Op 1 januari 2022 heeft onze gemeente 1.257 leden. Tien jaar terug, op 1 januari 2012 waren er 2.247 leden, een daling van 990 leden (44%). Gemiddeld genomen daalt ons ledental per jaar met ± 5%.  Uit een recente berekening van onze ledenadministrateur Kees Straatman voor de komende periode 2023-2030 blijkt dat het percentage van de leden onder de 65 verder gaat afnemen en het percentage 65+ gaat toenemen. Was het percentage 65+ in 2012 nog 43%, dit jaar (2022) is dat gestegen tot 60% en wanneer Kees deze trend doorberekent naar de toekomst is dat in 2030 gestegen tot 72%. Dit gaat ongetwijfeld consequenties hebben voor de inzet van ons pastoraat, want voor het pastoraat aan ouderen geldt dat dit bijna altijd in een één-op-één situatie plaatsvindt. Uit bovenvermelde cijfers blijkt dat de pastorale belasting voor wat betreft 65+ in 23 jaar tijd meer dan verdubbeld zal zijn.
Een karakterschets
Naast de getallen (kwantiteit) valt er ook iets te zeggen over het karakter van onze gemeente. De kerkenraad typeert onze gemeente vooral als ‘een krimpende gemeente die met man (mens) en macht alles gaande weet te houden, maar hoe lang nog?’ En wat er in de samenleving speelt, zien we ook terug in onze gemeente. De PKN-visienota ‘Van U is de toekomst’ benoemt dat in Nederland mensen ‘klagend gelukkig, onzeker, op zoek naar zin, druk-druk-druk en gepolariseerd zijn’. Met name onzekerheid over de toekomst en weinig tijd hebben, komen we ook bij onze gemeenteleden tegen. Vandaar dat het actieve deel van onze gemeente vooral bestaat uit gemeenteleden met de leeftijd 65-plus. Het is moeilijk om vrijwilligers te vinden onder de 65 jaar omdat zij vaak druk zijn met hun werk (meer arbeidsparticipatie door verhoging van de pensioenleeftijd en tweeverdieners).
Bestuurskracht neemt af
In onze gemeente vinden we in het algemeen voldoende vrijwilligers als het gaat om de uitvoering van praktische zaken zoals de commissies die het koffiedrinken verzorgen, het onderhoud van de tuin doen, contactpersonen die kerkpost rondbrengen, vrijwilligers die koster zijn, etc. Wat ons de laatste jaren nauwelijks meer lukt is het vinden van vrijwilligers die willen meedoen in de kerkenraad. Begin april namen we afscheid van vier diakenen en twee kerkrentmeesters, slechts een diaken werd bevestigd, ondanks dat we meerdere gemeenteleden benaderden voor deelname in de kerkenraad. Daarmee neemt de bestuurskracht in onze gemeente in redelijk snel tempo af. In de PKN-nota “Kerk 2025: waar een Woord is, is een weg”, waarin op hoofdlijnen de toekomst van de kerk wordt geschetst, constateren de schrijvers dat het nodig is terug te gaan naar ‘de kern van kerkzijn’ en wat daarvoor nodig is. Op een of andere manier is een te ‘dikke’ organisatie ontstaan, die dreigt doel in zichzelf te worden. Een lichtere vorm is nodig die voortdurend is gerelateerd aan de kern van kerkzijn: het evangelie, de geloofsgemeenschap en de zending van de kerk. Voor onze gemeente hebben wij de kern verwoord in onze missie: ‘we willen een gemeenschap zijn, waarin verlangen naar God gewekt en gevoed wordt’. Nu de bestuurskracht afneemt staat onze gemeente voor de uitdaging om in de komende tijd te zoeken naar die lichtere organisatie die passend is bij de kern van ons kerkzijn.
Jongeren
Over het hierboven genoemde ‘op zoek naar zin’ merken we op dat onze kerk voor bepaalde doelgroepen niet aansluit bij de zoektocht naar zingeving. Zeker niet bij het verlangen van jongeren, hun belevingswereld is heel anders. Volgens de hierboven aangehaalde nota “Kerk 2025” kunnen jongeren zich ook moeilijk identificeren met de kerk in de huidige organisatievorm. Zij doen dat liever met iets dat direct te maken heeft met het samen beleven en uitdragen van geloof, in woord en daad.  

Samenwerken op lokaal en regionaal niveau
We inventariseerden ook of en hoe onze gemeente samenwerkt met anderen. Onze gemeente is geen eiland in de samenleving, maar een gemeente die actief samenwerkt met anderen. Op lokaal niveau is dat in het Interkerkelijk Diaconaal Platform Delfzijl en in het Pastores Convent (het overleg van voorgangers in de kerken in de voormalige gemeente Delfzijl), op regionaal niveau werken we samen in de werkgemeenschap van beroepskrachten (predikanten en kerkelijk werkers) en in de classis Groningen-Drenthe. Ook in het zeemanspastoraat in de Eemshaven werken we samen met andere kerken.  Verder merken we op dat er nogal wat gemeenteleden zijn die zich op persoonlijke titel actief inzetten voor maatschappelijke organisaties voor welzijn zoals de Voedselbank Eemsdelta en Welzijnsinstelling Cadanz.
Een financieel tekort
Financieel gezien schrijft onze gemeente sinds 2019 rode cijfers. Het jaarlijks begrote tekort bedraagt inmiddels ruim € 100.000, - .Waarbij we, voor de goede orde, opmerken dat de kosten voor de verbouwing van de Kruiskerk hier geheel buiten vallen. Voor het boekjaar 2021 blijkt het begrote tekort overigens flink mee te vallen, mede doordat de opbrengst van de actie Kerkbalans in 2021 veel hoger is uitgevallen dan begroot. We vinden dit een heel mooi resultaat, waar we met elkaar best heel trots op mogen zijn. En dat ook verwachtingen voor de nabije toekomst schept.  Hoe dan ook is de verwachting reëel dat bij ongewijzigd beleid de tekorten jaarlijks verder zullen oplopen. Naast de afname aan bestuurskracht kunnen we het jaarlijkse financiële tekort benoemen als een tweede uitdaging waar we in de komende beleidsperiode mee aan de slag moeten door keuzes te maken die leiden tot inkomsten en uitgaven die met elkaar in balans zijn.
Tenslotte
Met deze momentopname schetst de commissie beleidsplan een startpunt voor het nieuw op te stellen beleid voor de komende jaren. We vinden het als commissie belangrijk om deze momentopname via het Kerkblad met u te delen. Daarnaast organiseerde de commissie op 24 april jl. een gemeenteberaad, waarin gemeenteleden hun verlangens voor de toekomst hebben kunnen uitspreken en met elkaar kunnen delen. Elders in dit Kerkblad leest u meer over de uitkomsten en geformuleerde speerpunten uit dit beraad.
In de komende maanden krijgen de taakgroepen Pastoraat en Vieren Vormen en de Colleges van Diakenen en Kerkrentmeesters en de Kerkenraad de gelegenheid hun voornemens voor de toekomst op papier te zetten. In het najaar voegen we de hierboven beschreven beginsituatie, de geformuleerde speerpunten uit het gemeenteberaad en de voornemens van de verschillende groepen samen tot een nieuw beleidsplan, dat we vervolgens in een gemeenteberaad zullen gaan bespreken.
Namens de commissie beleidsplan,
Frans Geluk, voorzitter
 
 
Sacrale dans Sacrale dans


MEDITATIEF DANSEN... ...komt van ‘Meditation des Tanzes’ (Bernhard Wosien), doorgegeven als ‘sacred dance’, met als doel ‘heel worden’. Lichaam, geest, hart en ziel verbinden zich tijdens het dansen en op deze manier kun je nader tot jezelf komen. Door te bewegen wordt je bewogen, wordt iets aangeraakt, het unieke van ieder mens: je wezen. Er ontstaat ruimte voor verbinding: met jezelf en de anderen in de kring, maar ook met het hogere: de bron, de stilte, het geheim. Het dansen geeft o.a. ontspanning en nieuwe energie terwijl je die energie weer deelt in de kring. Iedere dans heeft zijn eigen – eenvoudige – stappen, symbolische gebaren en vormen, betekenis en geschiedenis. De dansen worden gedragen door verschillende muzieksoorten: klassiek, modern, folklore.


De dansavonden zijn om de week op woensdagmiddag, te beginnen op woensdag 14 september 2022
tijd: van 16.00 uur tot  17.30 uur
plaats: Het gebouw 'Op de Wierde' te Farmsum.
Kosten: € 13.00 per avond of € 105,00 voor de hele cursus van tien lessen.
De data zijn:
Woensdagmiddag:  22 februari, 8 en 22 maart, 12 en 26 april, 10 en 24 mei, 14 en 28 juni
Gemiste lessen kun je altijd inhalen bij een andere groep. Proefles is altijd gratis, een dansles (1,5 uur) ochtend, middag of avond is. Soms dansen wij ook buiten, bijvoorbeeld in de Wilgenborg bij de Blauwestad, of in de Marktpleinkerk in Winschoten. 
Ulrike Neuman leidt de lessen.

Als u meer wilt weten neem dan gerust contact op met mij of meldt u aan: ulrike_neumann@hotmail.com.

Mijn naam is Ulrike Neumann en ik woon in de buurt van Nordeich (DL). Ik ben danstherapeute en heb de opleiding tot docente sacred dance bij de Stichting Opleiding Sacred Dance Nederland te Zeist gevolgd.



 
 
Kerk TV Kerk TV


De kerkdiensten in de Kruiskerk zijn thuis te volgen met beeld en geluid.
In de kerk staat een regietafel en iedere zondag is er een gemeentelid die er voor zorgt dat via een presentatie u thuis de dienst kunt horen en zien. Zo bent u thuis met de mensen in de kerk verbonden. 
De mensen van de techniek kunnen bepaalde elementen van de kerk in beeld brengen. Zo zagen we afgelopen zondag dat de ouderling van dienst een kruisje aan het gedachtenisbord (de regenboog) op hing. Ook kan er op gepaste afstand gemeenteleden in beeld komen. De mensen die op de achterste rij zitten zullen niet in beeld gebracht worden.
Via kerkdienst gemist kunt u de dienst in de kruiskerk beluisteren en ook zien.
 
Ontmoetingsmiddag Ontmoetingsmiddag
Vanaf januari 2019 is er elke 2de donderdag van de maand een ontmoetingsmiddag in het Anker. De eerst volgende ontmoetingsmiddag zal bekend gemaakt worden als bijeenkomsten weer mogelijk zijn en het coronavirus tot stilstand is gekomen
De middagen welke beginnen met een kleine meditatie, zijn bedoeld voor mensen die het fijn en prettig vinden met elkaar te praten, te luisteren naar een spreker, te kijken naar b.v. een dvd presentatie. Soms is er bloemschikken of wordt er bingo gespeeld. Iedereen is van harte welkom op deze activiteit van de kerk.
 
 
Koffie Drinken in ‘Op de Wierde’ Koffie Drinken in ‘Op de Wierde’
Het is regelmatig een gezellige drukte in het gebouw ‘Op de Wierde’. Alle ouderen uit de Farmsumer kerkgemeenschap worden dan uitgenodigd voor een gezellig uurtje koffie drinken. Het doel hiervan is om de onderlinge contacten te onderhouden.  Het  ‘koffie uurtje’ wordt gehouden in het gebouw ‘Op de Wierde’ . 
Zodra de datum van de volgende bijeenkomst bekend is verschijnt hij op de website en in het kerkblad.
U bent dan van harte welkom.
Elly Mietus, Aukje van Tholen, Piet Lanting      
 
Middag Alleengaanden Middag Alleengaanden
Middag voor Alleengaanden
Voorlopig kan deze activiteit niet plaatsvinden. Maar als de maatregelen betreffende het coronvirus ingetrokken worden zullen we nieuwe data bekend maken.
Het is soms best lastig om in je eentje aan te sluiten bij (echt)paren. Deze zin, meermalen gehoord, was de reden voor deze middag.   Hier is tijd om elkaar te ontmoeten. Gezellig tijd delen. Daarbij ontstaan gesprekken rondom actuele thema's, soms naar aanleiding van een stuk uit de krant. Er zijn verhalen om voor te lezen, we spelen spelletjes en je leert, dat het sjoelen echt niet verleerd wordt. We hebben een klaverjassen -expert in ons gezelschap en sommigen breken graag hun hoofd bij het scrabbelen. Mensen die komen hebben zin, om het goede leven te proeven, of terug te vinden. Of elkaar daarbij weer op het spoor te brengen. De tijd: Op woensdagen vanaf half drie tot vier uur, De plaats: In het Anker aan de Menno van Coehoornsingel. En: Er is thee en koffie en zelfgemaakte cake. ALLEN WELKOM.
De data worden op de zondagsbried en in het kerkblad bekend gemaakt. 
 
Bezichtiging Farmsumerkerk Bezichtiging Farmsumerkerk
Na een grote restauratie i.v.m aardbevingsschade is de kerk geruime tijd gesloten geweest voor kerkdiensten en voor bezichtiging. Nu is de kerk gelukkig weer geopend voor bezichtigingen.

lees meer »