Protestantse Gemeente Delfzijl Protestantse Gemeente Delfzijl

Welkom op onze website!

U kunt hier allerlei informatie vinden over onze gemeente.
 
We zijn een Protestantse Gemeente en beheren drie kerkgebouwen. Op deze startpagina vindt u een aantal (nieuwe) activiteiten van onze gemeente. Op andere pagina’s vindt u meer informatie over wie we zijn en hoe u ons kunt bereiken. Ieder is welkom om in ons midden mee te denken over vragen rond ons geloof en hoe we daarin mens zijn.

Contact gegevens van de predikant en kerkelijkwerker vindt u door te klikken op 'Over ons'.


De namen van de ouderlingen vindt u onder 'Pastoraat'.

Lees meer bij 'Over ons'.

 
Kerkelijk Informatie Bureau Kerkelijk Informatie Bureau
Kerkelijk Informatie buereau (KIB)
Adres:      Menno van Coehoornsingel 21
Telefoon:  0596 630150
E-mail:      kib@pgdelfzijl.nl
Geopend: wo t/m vrij. van 9.00 uur tot 11.30 uur
Gesloten tijdens de schoolvakanties, m.u.v. de vrijdag.
De boekhouding is op dinsdag bereikbaar
De ingang van het nieuwe kantoor is op de parkeerplaats van de Kruiskerk.
 
Jaarboekje 2022 - 2023 Jaarboekje 2022 - 2023
   Ontmoeten, verdiepen, beleven                                      


Ook dit kerkelijk seizoen 2022-2023 mogen wij u weer een activiteitenboekje aanbieden met daarin een keur aan activiteiten waarbij ontmoeten, verdiepen en beleven centraal staan. En dat door de week. Want kerk-zijn zijn wij immers niet alleen op zondag. Ons geloof krijgt handen en voeten in het leven van alledag en wil samen beleefd worden. Wij hopen dat dit boekje hieraan een bijdrage kan leveren.
U vindt alle activiteiten voor dit seizoen bij ´jaarprogramma 2022 - 2023'
 
 
Eetgroep Eetgroep


“Aan tafel” is het jaar thema van de Protestantse kerk. Een mooi thema en past helemaal bij de doelstelling van de eetgroep. Samen gezellig en lekker eten en samen aan de praat raken over gedachten en onderwerpen die ons bezighouden. Voor de maaltijd drinken we in de hal van het Anker een kopje koffie of een glaasje fris of wijn. En daarna staan de mooi gedekte tafels klaar in de zaal.
De eerste maaltijd van dit seizoen is op dinsdag 4 oktober 2022. Vanaf 17.00 uur bent u welkom en om 17.30 uur gaan we aan tafel. Kosten € 5,00 p.p.
Iedereen is welkom bij het eten. Jong, oud, alleen of samen. Geeft u zich wel van te voren op bij Ageeth Jansma, tel. 61 40 32 of bij
Hennie de Vries, tel. 61 83 46 (email: tjdevries@home.nl)
Graag ontmoeten wij u bij de eetgroep.
 
lees meer »
 
Gesprekskring: ´Aan tafel´ Gesprekskring: ´Aan tafel´


Vier middagen gaan wij met elkaar in gesprek naar aanleiding van het jaarthema ´Aan Tafel' - Van de Maaltijd van de Heer naar de tafel van verbinding.
Dinsdag 11 oktober is de eerste middag.
Thema: 'Aan tafel zijn we welkom en er is plaats voor iedereen'.
Iedereen is welkom. Wel graag opgeven bij ds. Marja de Jager. (dejagerm@home.nl 0f 0596 859208)
Lees meer over deze gesprekskring bij Jaarprogramma
 
De Zendingserfgoedkalender en kerstkaarten De Zendingserfgoedkalender en kerstkaarten


De Zendingserfgoedkalender 2023 toont wandkleden met afbeeldingen ontworpen door de heer He Qi uit China, die geweven zijn door vrouwen van de Tujia stam.
Het thema luidt: Een nieuwe weg met Christus, naar het verhaal van de Emmaüsgangers. De weergegeven Bijbelverhalen zijn ontworpen door de tot nu toe bekendste Chinese christelijke kunstenaar, de heer He Qi. Maar deze zouden nooit zo bekend zijn geworden, als deze niet kunstig op traditionele wijze geweven zouden zijn door vrouwen van de Tujia minderheid in China.

Ook bieden we weer kerstkaarten aan. De serie bestaat uit vier dubbele vierkante kerstkaarten met als thema’s De aankondiging van de geboorte, De geboorte te Bethlehem, De wijzen uit het oosten en De Vlucht naar Egypte (dubbelgevouwen 13,2 x 13,2 cm) met bijpassende enveloppen en als bonuskaart een enkele ansichtkaart met de afbeelding ‘Een nieuwe weg met Christus’ die ook op de voorzijde van de kalender is afgebeeld.
De zendingserfgoedkalender 2023 kost € 9.00 
De set kerst kaarten kost € 6,00.

Mocht u niet in de gelegenheid zijn te komen, bellen kan ook:
Mw. R. Berends tel:61 46 65
Mw. F. Keller     tel:61 17 63
 
Bazaar / Rommelmarkt / Boekenbeurs Bazaar / Rommelmarkt / Boekenbeurs
Na twee jaren afwezigheid door Corona wordt er wederom een grote   BAZAAR /ROMMELMARKT/BOEKENBEURS gehouden bij de Kruiskerk, op zaterdag 22 oktober 2022 t.b.v. onderhoud gebouwen en voor het weeshuis in Brazilië. Dit jaar voor de 25e keer!!! Hierbij nodigen wij u van harte uit om deze markt te bezoeken. Er zijn vele creatieve producten te koop voor scherpe prijzen o.a. mooie bloemstukken. I.v.m. het lustrum hebben de “knutseldames” vlaggenlijnen van 3 meter lengte gemaakt met (duurzame) gekleurde stoffen vlaggetjes. U kunt dit collectors item voor € 7,50 bemachtigen. 
Meer lezen over deze activiteit bij 'Kerknieuws'.
 
Actie Schoenendoos Actie Schoenendoos


Doe mee aan de Schoenendoosactie en tover een simpele schoenendoos om tot een kostbaar geschenk

Ook dit jaar kunt u weer meedoen met de schoenendoosactie. Alleen met elkaar kunnen we zoveel mogelijk kinderen blij maken met een cadeau: een mooi gevulde schoenendoos met schoolspullen, verzorgingsartikelen, speelgoed en een knuffel.  De inleverdata van de schoenendozen in de kerk vindt plaats op zondag 13 en zondag 20 november.
 U wordt middels de zondagsbrieven verder op de hoogte gehouden van deze actie.
Lees meer over deze actie bij 'Kerknieuws'.
 
 
Moldavië (okt 2022) Moldavië (okt 2022)


Op uitnodiging van Kerk in Actie waren jongeren uit Moldavië eind juni op bezoek in Nederland.
Jongeren in Moldavië zien veel leeftijdsgenoten uit hun dorpen wegtrekken, naar het buitenland of de hoofdstad Chisinau. Ook Alexandra vertrekt het liefst naar het buitenland. "Daar heb je veel meer kansen op de arbeidsmarkt, in Moldavië heb ik geen toekomstperspectief," vertelt ze zichtbaar emotioneel. Ook Monica is somber: "Ik heb weinig hoop dat het goed komt. Het liefst ga ik ook weg, want ik wil dat mijn eventuele kinderen het beter hebben dan ikzelf."
Lees verder bij 'Kerknieuws'.
 
 
Uit de regio Uit de regio
Stichting Als kanker je raakt komt naar Drachten
Op 11 en 12 november organiseert de stichting Als kanker je raakt een tweetal activiteiten in de Zuiderkerk, De Drift 46 in Drachten.
Op vrijdag 11 november vindt er in deze kerk een benefietconcert plaats, waaraan zal worden meegewerkt door Interkerkelijk Mannenkoor Drachten o.l.v. Freddy Veldkamp, Fardau van der Woude (sopraan), Harm Hoeve (orgel), Sebastiaan Schippers (piano), Marthe van den Berg (dwarsfluit) en Janke van de Meulen (ladyspeaker). De avond begint om 19.30 uur. De toegangsprijs bedraagt € 5,-; kinderen t/m 12 jaar gratis.
Op zaterdag 12 november is er in dezelfde kerk een ontmoetingsdag ‘Als kanker je raakt’. Deze laagdrempelige dag is voor mensen met kanker, hun naasten, nabestaanden en andere belangstellenden. Muziek is in handen van Rob Favier.
lees meer »
 
Nieuwsbrief INLIA Nieuwsbrief INLIA


Ontsteek een lichtend vuur

Toen: een tentenkamp opgericht door kerken, een stormlamp, een verontwaardigde staatssecretaris en woedende politici. Nu: 46 stormlampen en evenzovele kerken die asielzoekers in nood opvangen – ditmaal op verzoek van de overheid. In Lheebroek werd donderdag het tentenkamp van 1997 herdacht en het licht van hoop opnieuw verspreid. Voor alle vrijwilligers van nu en alle asielzoekers die zij in de kerken opvangen.
lees meer »
 
Startzondag 2022 Startzondag 2022


Zondag 18 september vierden we de start van het winterseizoen in de Kruiskerk. Het thema is `aan tafel`.
Voor deze zondag is de kerkzaal gevuld met tafels en stoelen en zitten we tijdens de dienst aan tafel. De dienst was voorbereid door de werkgroep Vieren en Vormen en de leden van de werkgroep hebben allen een taak in de dienst.
Een gemeentekoor o.l.v. Tjerk de Vries ondersteunde de gemeentezang. Samen maakten we een kyriëgebed. In een klaagmuur voor in de kerk kon ieder een gebedsintentie steken. Bij de voorbeden was er de gelegenheid om een kaars aan te steken. Na het slotlied: 'Ga met God en Hij zal met je zijn' kunnen we de dag voortzetten met een drankje, een bijbelquiz en we sluiten af met een lunch.
Heel fijn dat we met zoveel gemeenteleden deze startzondag hebben gevierd en op veel momenten kunnen we elkaar ontmoeten bij veel andere activiteiten in de Kruiskerk.
 
Illustratie bij het thema 'AAN TAFEL' Illustratie bij het thema 'AAN TAFEL'


Bovenstaande illustratie is speciaal gemaakt bij het thema ‘Aan Tafel’

Het is de moeite waard deze eens aandachtig te bekijken.
Onderstaande uitleg helpt hierbij:
  • Handen: vurig, zegenend, aanbiddend
  • Roze vlakken: geopende bijbel, tegelijk tafel
  • Witte lijnen: gebroken brood
  • De cirkels in de witte lijnen van het brood vormen de stigmata in de handen.
  • Restvorm met paarse ovaal:                                                                                                                           de beker wijn verbindt het linker- en rechterdeel van het beeld.                                                                 Verwijzing naar het bloed van Jezus wat de relatie tussen God en mens herstelde.
  • Het beeld is bijna symmetr sch wat verstilling en eerbied weergeeft.
 
Sacrale dans Sacrale dans
Op woensdag 12 oktober kunt u meedoen met  de “gespreksgroep” Sacrale dans/ meditatief dansen.
Tijd: 14.30 uur tot 16.00 uur in Gebouw op de Wierde.
Op vele soorten muziek vormen rustige passen een dans zodat het ook wel bidden met de voeten genoemd wordt. Door de stilte en de gedichten tussen de dansen voelen we warmte en verbondenheid. Tijdens iedere bijeenkomst  staat in het midden van de kring een symbolische uitbeelding passend bij het thema van de avond.
Kosten per les € 13,00.
lees meer »
 
Cursus Theologische vorming Cursus Theologische vorming

Zin om je theologisch te verdiepen? Voor slechts € 25 kun je kennismaken.
-De bijbel is niet rechtstreeks uit de hemel komen vallen, maar hoe zit het dan wel?                           
-Wat is de relatie tussen kerkgeschiedenis en de algemene geschiedenis?  
De cursus wordt gegeven op de maandagavonden 26 september en 3 en 10 oktober 2022 in het Willem Lodewijk Gymnasium, Verzetsstrijderslaan 220, Groningen  van 19.30 – 22.00 uur. Daarna gaat het eerste jaar van start. De kosten voor de Oriëntatiecursus bedragen € 25,00.
lees meer »
 
Stiltecentrum en avondgebed Stiltecentrum en avondgebed
Het avondgebed op donderdagavond is weer gestart.
Het begint om 19.00 uur en duurt ongeveer 20 minuten.
Een moment van rust in de week. Een bijbelgedeelte, een lied, meditatieve muziek en stilte zijn de vaste onderdelen van het avondgebed. De mensen die het voorbereiden heten u graag welkom.
Het stiltecentrum blijft nog dagelijks (ma-za) geopend.
Weet u ook daar welkom.
 
De kaars van verbinding De kaars van verbinding


De kaars van verbinding

Wellicht heeft u het al opgemerkt maar tijdens de Eredienst op de zondagmorgen wordt een verbinteniskaars aangestoken. Er wordt veel geluisterd en gekeken naar onze diensten veraf en dichtbij  via de uitzending kerkdienst gemist .
Daarom is het mooi om thuis ook een kaars aan te steken en op deze manier de verbondenheid met elkaar te voelen.Marianne Kombrink-Pot, scriba
 
 
Een nieuw beleidsplan voor de gemeente Een nieuw beleidsplan voor de gemeente
De kerkenraad wil in de loop van 2022 een nieuw beleidsplan voor onze gemeente klaar hebben. Een beleidsplan in de kerk? Is dat nodig? Beleid is toch iets waarmee de regering en het bedrijfsleven werken, maar daar kun je in de kerk toch niets mee? Toch wel, want overal waar mensen samenwerken en vooral wanneer ze samenwerken, is er sprake van beleid. Beleid is in feite niets anders dan: • het maken van afspraken over een te bereiken doel; • het uitzetten van een koers; • het aangeven van de middelen; Zonder doel kunnen we geen richting bepalen en dat geldt ook in onze gemeente. 
Lees verder bij 'Kerkenraad'
 
De kerk van Farmsum (documentaire) De kerk van Farmsum (documentaire)
Deze documentaire is gemaakt in opdracht van Stichting Promotie Orgelprojecten Amersfoort als dank voor het gebruik van de kerkruimte voor het maken van orgelopnamen van het fameuze Lohman orgel.
Dank aan Piet Lanting en Bert Veentjer
Dank aan Chris Gras voor sky beelden
 
Groene Kerk Groene Kerk
De Kruiskerk wordt een “groene” kerk! Om dit project vorm te geven, ben ik op zoek naar een aantal mensen die dit ook belangrijk vindt en mee wil denken over een “groene” PG Delfzijl.
Heeft u hier zin in, neem dan contact met mij op:
kwakkelstein@zonnet.nl.
Nicoline Kwakkelstein
 
Kunst in de Kruiskerk Kunst in de Kruiskerk


"Kunst in de Kruiskerk"


De expositie  " schildersdoeken van gemeenteleden" is nog steeds te bewonderen.
Geke Oosterveld,
Aagtje Bolt,
Lenie v.d.Laan.
 
 
Inzameling postzegels e.d. Inzameling postzegels e.d.


Postzegels, Kaarten, Mobieltjes en Kaarsenrestjes, nog
steeds welkom voor KerkinActie en het Leger des Heils.
De inzameldoos staat in het Anker onder de leestafel naast de hoofdingang.

 
 
Tarieven begraafplaatsen herzien Tarieven begraafplaatsen herzien
De Protestantse Gemeente heeft drie begraafplaatsen in haar beheer. Te weten in Meedhuizen, Farmsum en Uitwierde. Op alle drie begraafplaatsen is er de mogelijkheid te worden begraven of een asbus of urn te plaatsen.
De tarieven van de begraafplaatsen en het herziene reglement leest u bij 'Kerkrentmeesters'.