Byzantijns Mannenkoor Byzantijns Mannenkoor
In het kader van onze Cantatediensten in de Farmsumer Kerk heeft de werkgroep dit keer het Byzantijns Mannenkoor Friesland uitgenodigd.
Zij geven op 30 september a.s. een concert in de Farmsumer Kerk.
Het koor noemt zich Byzantijns, omdat het muziek zingt zoals dat in de Russisch-orthodoxe kerk gezongen wordt.
Het Byzantijns Mannenkoor Friesland (BMF) is opgericht in 2004 en telt 24 enthousiaste leden, allen afkomstig uit de drie noordelijke provincies. Sinds 2007 staat dit koor onder leiding van Nana Tchikhinashvili. Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit Russisch-orthodoxe kerkmuziek en volksmuziek uit Oost-Europese landen. Voor een belangrijk deel is dit repertoire uniek door de keuze van de dirigente. Zij is oorspronkelijk afkomstig  uit Georgië en heeft haar cultuur meegenomen en aan het koor overgebracht. BMF is een a-capellakoor omdat, volgens de Byzantijnse traditie, alleen de menselijke stem in staat is God te loven. Voor de volksliederen geldt dat natuurlijk niet, maar ook deze worden zonder instrumentale begeleiding uitgevoerd. Onder leiding van Nana Tchikhinashvili is BMF uitgegroeid tot een koor van bijzondere klasse. Het koor geniet bekendheid vanwege de unieke klankkleur en beheerste zang.
Het concert begint om 19.00 uur.
U bent van harte welkom !
Wij vragen voor onze Cantatediensten geen entree, maar houden bij de uitgang wel een collecte, waarbij we een richtbedrag van € 7,50 per persoon aanhouden.
U zult begrijpen, dat het uitnodigen van een koor van dit niveau wel de nodige kosten met zich meebrengt.
Bert Veentjer
 
terug