Corona-update van onze Indiase partner SAVE Corona-update van onze Indiase partner SAVE
Ook in de stad Tirupur worstelt de Indiase bevolking flink met het coronavirus. Net als in Nederland is het in India ingewikkeld om het virus blijvend te verdrijven. Het aantal coronagevallen in Tirupur neemt de laatste twee maanden weer toe, vooral nu de lockdown beëindigd is.
De bedrijvigheid neemt weer wat toe in de stad. Bedrijven zijn rustig aan weer opgestart en draaien nu op zo'n 30 tot 40 procent van hun normale capaciteit. Ze nemen daarom geen nieuwe mensen meer aan. Dit betekent dat de werkgelegenheid flink terugloopt. Bij de textielfabrieken werken momenteel alleen nog mensen uit de nabije omgeving, want meer dan de helft van de arbeidsmigranten is terug gegaan naar hun geboorteplaats. SAVE richt zich nu op thuiswerkers en de arbeiders van fabrieken en zoekt contact met hen. Veel van hen zijn werkloos geworden als gevolg van de lockdown. Ze ondersteunen hen, zodat ze toegang krijgen tot de verschillende sociale voorzieningen van de overheid.

Tijdens de lockdown heeft SAVE bijna alle activiteiten moeten stilleggen en zich gericht op hulp en preventie. En ook nu, na de lockdown geeft de organisatie prioriteit aan het bereiken van de meest getroffen mensen door voedsel en andere noodzakelijke items te verstrekken.
Andere projectactiviteiten zijn inmiddels gelukkig weer gedeeltelijk opgestart. Sommige interventies zijn aangepast op basis van de huidige omstandigheden. Zo zijn de overbruggingsscholen (om de transitie naar regulier onderwijs te verzorgen voor kinderen die eerder werkten) nog steeds gesloten, maar SAVE zorgt ervoor dat de kinderen de (verpakte) middagmaaltijd wel blijven ontvangen. SAVE heeft vrijwilligers aangesteld om via mobiele telefoons de kinderen te ondersteunen bij hun opleiding. Dit doen ze om zo de fysieke ontmoeting en de kans op besmetting die daarbij optreed te verkleinen. In elke straat wordt een vrijwilliger geïdentificeerd en toegewezen om een klein aantal kinderen op deze manier te helpen.