Inlia (april 2023) Inlia (april 2023)
Indrukwekkend voor medewerkers


Voor de medewerkers van INLIA zijn het indrukwekkende gebeurtenissen als ze gasten begeleiden bij hun laatste wensen of als iemand in de opvang overlijdt. Het komt niet heel vaak voor, maar het gebeurt wel. Er zitten immers relatief veel ouderen en mensen met medische klachten in het INLIA Gasthuis Groningen.

Weten dat iemand uitbehandeld is en binnenkort zal overlijden, stelt de opvang voor een groot dilemma: de gast laten blijven of overplaatsen naar een hospice?Het is een dilemma waarover Izre Kuiper, leidinggevende maatschappelijke opvang, zich recent het hoofd heeft gebroken in verband met de terminale Buyan. Hij en zijn gezin verblijven al een poos bij INLIA en voelen zich vertrouwd en veilig in het Gasthuis. Je besluit dan niet snel iemand in zijn laatste levensdagen te laten verkassen.

Andersom weegt Izre af of het verantwoord is om hem te laten blijven. De opvang is geen hospice; medewerkers zijn niet opgeleid om gasten in hun laatste levensfase te verzorgen. Wellicht kan gespecialiseerde thuiszorg helpen, maar dan nog komt het deels op de medewerkers aan. En het moment van overlijden zou zomaar een medewerker kunnen verrassen.

Onverwacht
Heel recent heeft een medewerker een andere gast compleet onverwacht dood aangetroffen. Zo’n beeld ben je niet zomaar kwijt, zeker als dat je uit het niets overkomt. Bij de uitvaart was de medewerker blij nogmaals afscheid te kunnen nemen, zoals de man daar opgebaard lag.

In het geval van Buyan is er het risico dat zijn verstandelijk beperkte zoon hem vindt als Buyan op zijn kamer in het Gasthuis overlijdt. Dat wil INLIA voorkomen. Een andere belangrijke reden om eventueel voor het hospice te kiezen, is dat ze daar beter zijn toegerust op de zorg aan stervenden. Binnenkort gaan begeleiders er eerst maar ‘ns kijken met Buyan en Dolaana.

“We blijven alles samen doen, ook als hij wel naar het hospice gaat”, zegt Izre, “We steunen hen tot het eind.” Het team is blij dat ze het Toevaanse gezin nog een mooi weekend in Parijs hebben kunnen bezorgen en dat Buyan zijn laatste wens in vervulling heeft zien gaan. “Mijn droom is klaar” zei hij. Dat raakt iedereen in het team.


 
terug