Jaargang 34 nr. 6, juni 2019

Wij leven tegenwoordig in een hoog tempo. Want er moet veel. Niet alleen op het werk of thuis, ook onze vrije tijd wordt zorgvuldig ingepland. Ontspanning kan heel wat inspanning kosten. Maar laten we wél zijn, velen van ons beleven plezier aan de dingen die ze doen. Ook al is het veel. Sinds de opkomst van de computer, tablet en smartphone kennen we amper nog rust. Elke vrije minuut wordt de tablet of telefoon tevoorschijn gehaald. Zelfs in de vakantie. Er zijn er die via de computer of telefoon vanaf hun vakantieadres dagelijks contact houden met het werk. Want stel je eens voor… En anders moet wel elk uitje via de groepsapp gedeeld worden. Misschien moeten we wat bewuster met onze tijd omgaan. Juist in deze vakantieperiode. Kies een moment om erover na te denken wat je deze zomer wilt doen en laten.

Prediker
Prediker is er wel uit. Jarenlang dacht hij na over het mens-zijn en het menselijk gedrag, hij was per slot van rekening een filosoof. Uiteindelijk kwam hij tot de slotsom dat voor de mens niets goeds is weggelegd, behalve vrolijk te zijn en van het leven te genieten. Dat klinkt sommigen wellicht als muziek in de oren. We hoeven ons blijkbaar niet al te druk te maken. Elke dag vakantie, het leven één groot feest. Maar, zo bedoelt hij het niet. Alsof het leuk is om altijd vrij te zijn of vakantie te hebben. Mensen hebben behoefte aan een dagelijkse structuur en aan vaste rituelen. Daarbij komt dat niet iedereen ervan houdt om op vakantie te gaan of om eindeloos te borrelen. Sommigen blijven veel liever thuis. En hoewel niet iedereen dat durft toe te geven, er zijn er die blij zijn als ze na twee of drie weken weg weer huiswaarts kunnen keren. Voor hen geldt: oost, west, thuis best! En wat als je van jezelf wat somber bent aangelegd en
moeite hebt om het leven te genieten, doe je dan iets niet goed in de ogen van Prediker?

Het goede leven
En waarom dan dat andere, dat Prediker schrijft dat er voor de mens niets goeds is weggelegd? Wel, Prediker ervoer in zijn omgang met mensen dat deze over het algemeen moeite hadden om iets goeds van het leven te maken. Want, om het met de woorden van wijlen Johan Cruijff te zeggen: ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’. Er zitten altijd twee kanten aan de zaak en mensen zijn geneigd de negatieve te kiezen of uit te vergroten. Of om de gemakkelijkste weg te nemen die niet altijd de beste is. Méér dan een optimist is Prediker een realist. Hij neemt waar wat mensen doen en waarom. Namelijk, dat de mens handelt uit keuzevrijheid omdat God hem die gegeven heeft. Hij weet daar echter niet altijd goed mee om te gaan. Hij maakt er een potje van, waardoor het er inderdaad op lijkt dat er voor hem en zijn medemens niets goeds is weggelegd. De weegschaal slaat door naar de verkeerde kant waardoor het leven uit balans raakt. Deze negatieve pool vult Prediker aan met een positieve. Hij lijkt te zeggen: Mensen maak er het beste van! Voor jezelf, voor je partner, voor je gezin, je familie, in je werk, op school, in de kerk, thuis en op vakantie. Tover een lach op je gezicht, laat je van je beste kant zien en geniet, waar mogelijk, het leven! Niet met mate, maar overvloedig. Te beginnen deze zomer of je nu thuis bent of weggaat. Het zal je goed doen en God zal zich erover verheugen.