Kerstfeest op zee Kerstfeest op zee
Kerstfeest op zee
Collecte 4 december.
Op 4 dec. zal in onze kerken gecollecteerd worden voor de stichting Kerstfeest op zee.
Deze Stichting verzorgt al meer dan een halve eeuw Kerst-attenties voor de zeelieden op Nederlandse zeeschepen. Zie www.kerstfeestopzee.nl

Het was 1969, en ik voer op een passagiersschip. Op 1e kerstdag lagen wij in een haven in Brazilië. Buiten was het 35 graden, in de machinekamer 40 gr. De passagiers waren de wal op om per bus rond te rijden en “kerken te bekijken”. De 300 bemanningsleden, voor zover niet aan het werk, zaten per uitzondering in de passagierslounge. Met airco 22 gr. De kapitein hield een toespraak. Over sneeuw in Nederland, over vrede en rechtvaardigheid. Koffie met (20 meter) banketstaaf. Een grammofoonplaatje met Kerstliedjes. Eén singletje per schip, dus voor 300 man !  En ik was een van de weinigen aan boord met een pick up. Cardanisch opgehangen. Zo ver van huis en dan deze kerstmuziek. En toen kregen we allemaal een pakje uit Nederland. Gemaakt door mensen die wij niet kenden en zij ons niet. Maar speciaal voor de zeelieden die met Kerst niet thuis zouden zijn, hadden zij mutsen en sokken gebreid. Daar word je even stil van. Ook een zakmesje van “Heineken” en nog wat kleinigheidjes. (Het zakmesje ben ik verloren tijdens een Ark kampeerweekeind in Drenthe).

Nog steeds stuurt het Comité “Kerstfeest op zee” pakjes naar de Nederlandse schepen die met de Kerst elders zijn. Waar de Nederlandse gezinnen samen gezellig Kerst vieren, is de zeeman ver van huis. Niet vrij, het werk gaat gewoon door. Of ligt het schip met Kerst in een buitenlandse haven waar geen kerst bestaat en 25 december een gewone werkdag is. In west Europa streeft men er naar de schepen 24 december geladen of gelost te hebben, zodat ze 25 en 26 december weer varen. Twee dagen stilliggen kost immers geld ! Om deze zeemannen, en tegenwoordig ook vrouwen, ver en lang van huis, een steuntje in de rug te geven, krijgen zij een klein kerstpakketje van deze stichting. Dit jaar zijn er 4435 pakjes onderweg naar 328 Nederlandse schepen van 27 Nederlandse rederijen. Deze keer zal er een kalender in het pakje zitten. Een handdoek en nog wat spulletjes. En natuurlijk een CD met kerstmuziek. Nu voor iedereen een CD.
Veel rederijen sponsoren deze activiteiten voor hun zeelieden. Maar het comité heeft meer geld nodig. In een aantal zeehavens in Nederland collecteren kerken voor dit doel. Delfzijl, als zeehaven, doet ook mee.
Op 4 december collecteren we voor Kerstfeest op zee.
Allen hartelijk dank.  Bob Flobbe diaconie.
 
terug