Koken tegen armoede in Colombia Koken tegen armoede in Colombia

Op 13 oktober is het wereld voedsel dag, in voorbereiding daarop alvast een stukje om te lezen hoe de kookscholen in Colombia van de partner organisatie FPT van KerkinActie hier mee aan het werk zijn

Veel jongeren in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá lijden een uitzichtloos bestaan. Bij de Manq´a kookschool van Kerk in Actie partner FPT krijgen jongeren de kans een vak te leren om zo uit de vicieuze cirkel van armoede te komen. Producten waarmee gekookt wordt, worden gekocht bij kleine boeren die op deze manier ook een inkomen hebben. Het mes snijdt zo aan 2 kanten om armoede én honger tegen te gaan.

Per jaar worden tussen de 120 en 240 jongeren getraind op de kookscholen in Bogotá en in Cali. Kerk in Actie steunt het werk van de 2 goedlopende scholen, die naast training van jongeren ook zakelijke diensten verlenen, zoals cateringopdrachten. Na het afronden van de opleiding kunnen jongeren in een restaurant gaan werken of zelf een kleinschalig eethuis beginnen, waar gezonde gerechten worden verkocht, gestoeld op lokale tradities.Gezonde gewassen
Door de kookscholen krijgen ook kleine boeren op het platteland rondom de hoofdstad een kans uit armoede én honger te komen. Zij leveren namelijk het voedsel dat in de scholen wordt bereid. Daarbij ligt het accent op de biologische verbouw van gezonde gewassen. In overleg met de studenten en restaurants ontwikkelen ze daarnaast innovatieve producten voor de scholen. De studenten bieden op hun beurt deze producten aan bij de cateringopdrachten van de restaurants en op gastronomische beurzen.
Voor 200 euro kan één kind een jaar een vaktraining volgen Uw bijdrage voor dit werk is welkom via de collectes in onze kerk. Of maak uw gift over op MWD Zending/Werelddiaconaat NL 8