Delfzijl voor Moldaviƫ Delfzijl voor Moldaviƫ

Nu we het Moldavië project gestart zijn, eerst wat algemene wetenswaardigheden over dit land.
Moldavië ligt ingesloten tussen Oekraïne en Roemenië en was van 1945-1991 deel van de Sovjet Unie. Op 27 augustus 1991 verklaart ze de onafhankelijkheid. De hoofdstad is Chisinau. De bevolking bestaat uit meer dan 8 etnische groepen: Moldaven, Oekraïners, Russen, Gagaoezen (afstammelingen van de Turken), Bulgaren, Roma, Joden en Polen.

Van de bronnen van inkomsten is Landbouw de belangrijkste, o.a.  granen en maïs, zonnebloemen, fruit, groenten en druiven (wijnbouw; Milestii Mici Producent van wijn met 's werelds grootste wijnkelder (55 km)) en dan nog schapen en veefokkerij.
Ook zijn er verschillende godsdiensten wat u niet zal verbazen met zoveel verschillende etnische groepen. De grootste groep is Orthodox, een kleine groep Protestant en Rooms-Katholiek, verder Lutheranen, Baptisten, Pinkstergemeenten, Zevende Dag Adventisten, Joods, Jehova’s Getuigen, Moslims enz.

Als gevolg van de economische crisis is er heel veel emigratie. Veel jonge kinderen (1 op de 4) blijven zonder zorg van hun ouders achter omdat één of beide ouders in het buitenland werken. Jongeren ontwikkelen hierdoor een ongezonde levensstijl: alcohol en drugsmisbruik.
De vergrijzing van de bevolking is met 600.000 gepensioneerden op een bevolking van 3.437.720 inwoners behoorlijk.  42% van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

Er zijn vier partnerorganisaties van KerkinActie actief in Moldavië waarvan wij ons eerst richten op Youth for Christ en Bethania:
•Kerken geven kinderen een toekomst:  Youth for Christ- KinderenindeKnel
•Kinderen en ouderen worden gezien: Bethania- KinderenindeKnel
•Zorg en aandacht voor kwetsbare ouderen: Home care
•Kerk helpt kwetsbare mensen: Moldovan Christian Aid  MCA

U kunt een bijdrage overmaken op het bankrekeningnummer van de MWD NL87ABNA0488276721 ten name van de Zending Protestantse Gemeente Delfzijl,
o.v.v. MOLDAVIE
waarvoor onze hartelijke dank.