PKN Delfzijl steunt het Ramseyer instituut PKN Delfzijl steunt het Ramseyer instituut

De Presbyterian Church of Ghana (PCG), de Presbyteriaanse Kerk, is één van de grote protestantse kerken in Ghana. Het Presbyteriaanse Trainingscentrum in Tamale is het opleidingsinstituut van de Presbyteriaanse Kerk voor haar kerkelijk werkers (lekenpredikanten/catechisten) in noord-Ghana. Het Trainingscentrum in Tamale is in de jaren zestig opgericht als oecumenisch trainingscentrum voor het noorden van het land.

De Presbyteriaanse Kerk besloot een aantal jaren geleden om het centrum nieuw leven in te blazen. De afstand tot het Trainingscentrum in het zuiden (het Ramseyer Trainingscentrum, een ander trainingscentrum van de Presbyteriaanse Kerk) is te groot voor studenten uit het noorden. Vier jaar geleden is de Presbyteriaanse Kerk daarom begonnen met het opknappen van de gebouwen en het optuigen van het cursusprogramma. Het Trainingscentrum heeft een kleine staf: een directeur, een plaatsvervangend directeur en ondersteunende staf.

Dialoog
In noord-Ghana moet het trainingcentrum rekening houden met verschillende taalgroepen en een groot aantal analfabeten. Ook wordt er aandacht gegeven aan de dialoog tussen moslims en christenen. Interreligieuze dialoog is een belangrijk thema in de cursussen.

Programma
De Presbyteriaanse Kerk vergoedt een groot deel van de salarissen van zowel staf als personeel aan het trainingscentrum. Een klein deel van de kosten wordt gedragen door eigen inkomsten (bijvoorbeeld door zalenverhuur aan derden).
De bijdrage van Kerk in Actie wordt besteed aan trainingen voor kerkelijk werkers, vooral kosten van voeding voor deelnemers die tijdens een training in het centrum verblijven. Voor sommige deelnemers is het bijzonder om drie maaltijden per dag te eten, want noord-Ghana is een arme, droge regio. Voorbeelden van trainingen zijn:

• Workshop over vrede en veiligheid
• Cursus voor ouderlingen
• Workshop over interreligieuze dialoog
• Cursussen voor kerkleiders (in verschillende talen)
• Hiv/aids voorlichting
• Cursus ‘hoe te handelen tijdens een ramp?’
• Computercursussen
• Training voor vrouwengroepen
• Cursus voor studentenleiders
• Cursus voor jeugdwerkers
• Workshop voor partners van kerkleiders