Reis naar Guatamala Reis naar Guatamala

Eindelijk is het dan bijna zo ver! 17 januari as. stap ik in het vliegtuig naar Guatemala om samen met Team Cement 4 van Habitat for Humanity te gaan bouwen! Na een jaar van voorbereidingen en acties is het dan nu zo ver om de handen uit de mouwen te gaan steken daar.
We bouwen in de provincie Sololá, op een paar uur rijden, westelijk van de hoofdstad Guatemala Stad. Het gebied ligt in de hooglanden van Guatemala, op een hoogte van ongeveer 1600 meter. Overdag is het aangenaam bouwweer, rond de 17-20 graden, ’s avonds en ’s nachts kan het fris zijn. Het bouwen op deze hoogte zal ons, laaglanders, extra inspanning kosten, maar dat gaat de pret niet drukken!
We bouwen voor en met 2 gezinnen. De bewoners bouwen mee én lossen een laagrentende hypotheek voor hun huis af.
We zijn voorbereid op zwaar werk: cement mengen met de hand, stenen sjouwen, betonvlechten, graven aan de funderingen. Een heel huis afbouwen, zoals in Cambodja in 2018, gaat ons niet lukken in de tijd dat we er zijn, maar op een goed fundament kunnen ze verder bouwen aan een stevige, aardbevingsbestendige, toekomst!
Daarnaast hopen we ook te mogen bouwen aan een veilige toekomst: rookloze fornuizen die 60% minder hout verbruiken en op hoogte zijn zodat de hete pitten buiten bereik van kleine kinderhandjes zijn. Of aan een hygiënische latrine en een waterfilter voor veilig drinkwater (40% van de kindersterfte in Guatemala wordt veroorzaakt door vuil drinkwater). Meer dan genoeg werk aan de winkel voor ons!
Ik wil iedereen heel hartelijk bedanken voor zijn/haar bijdrage aan het bouwproject!  De acties die ik heb gehouden, zijn zeer enthousiast ontvangen en ik heb veel van mijn zelfgemaakte dingen verkocht. Samen met uw gulle giften heeft het een mooi bedrag opgeleverd. Zelfs zo’n  mooi bedrag , dat Habitat for Humanity Guatemala er meer mooie dingen voor meer gezinnen mee kan doen! Een speciaal bedankje aan de MWD kan natuurlijk niet ontbreken: heel, heel hartelijk bedankt voor  de donaties! Muchas Gracias.  Ik betaal zelf mijn reiskosten, dus de opbrengst van de acties en de donaties gaat geheel naar Habitat Guatemala.
Het geeft me een warm gevoel dat zo veel van u meeleven en een lichtpuntje willen zijn voor de mensen in Guatemala. Ik voel me dankbaar dat ik naar Guatemala mag afreizen. Ik ga er voor zorgen dat er iets moois gebouwd gaat worden!
Een hartelijke groet van bouwvrouw Alies