Zomerconcert op 17 augustus Zomerconcert op 17 augustus
Tijdens het zomerconcert op 17 augustus a.s. speelt SANDER BOOIJ op het Lohman-orgel in de FARMSUMER KERK een programma met louter barokmuziek.

Dat is het grote voordeel van ons Lohman-orgel, bijna alle muziek, uit welke periode dan ook, klinkt fantastisch. Nog onlangs, 22 juni, speelde Henk de Vries een concert met louter werken van Mendelssohn-Bartholdy, pure romantiek, het Lohman-orgel op het lijf geschreven.

Even kennis maken met Sander Booij :
Sander Booij (*1986) ontving de eerste orgellessen van zijn grootvader en later van Wout van Andel. In Den Haag volgde Sander de opleiding kerkmuziek van de Protestantse Kerk in Nederland.
Sander is een van de vaste organisten van de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede, waar hij een prachtig Kiespenning-orgel uit 1617 mag bespelen. Daarnaast speelt hij regelmatig als vaste gastorganist in de Hooglandse Kerk te Leiden en de Martinikerk in Groningen.
Prijzen bij orgelconcoursen won Sander in Groningen (2012, 2e prijs en publieksprijs), Elburg (2013, 1e prijs), Uithuizermeeden (2015, 1e prijs en publieksprijs) en Groningen (2019, 2e prijs)

In het dagelijks leven werkt Sander als orgelmaker, waar hij al op jonge leeftijd de eerste stappen zette.
In 2020 nam hij Mense Ruiter Orgelmakers uit Ten Post over. Naast de dagelijkse leiding bij dit bedrijf, is hij als intonateur verantwoordelijk voor de klankgeving van alle orgels, waar hij samen met zijn collega’s aan mag werken, zoals ons Lohman-orgel. Zijn achtergrond als improviserend organist is een belangrijk element tijdens het intoneren.

Sander Booij opent zijn Barokconcert met een vrij werk in e moll van Nicolaus Bruhns, een belangrijk vertegenwoordiger van de Noord-Duitse Orgelschool en leerling van Dietrich Buxtehude, een belangrijke Deens-Duitse componist en organist. Van Buxtehude klinkt de Ciacona in e moll.

Sander vervolg zijn concert met Koraalbewerkingen, in de eerste plaats van Georg Böhm, “Vater unser im Himmelreich”.
Er is geen sluitend bewijs, maar waarschijnlijk was Böhm een meester-leraar van de jonge Johann Sebastiaan Bach, de volgende componist, waar Sander Koraalbewerkingen van speelt, twee koralen uit het “ Orgelbüchlein “ en daarna een koraal uit de zgn. Kirnberger Sammlung, een verzameling van 24 Bachwerken bijeengebracht door Bachs leerling Johann Kirnberger, uitgegeven na de dood van zijn leermeester.
Tenslotte een koraal uit de Clavier Übung III,
“ Dies sind die heil’gen zehn Gebot “ (BWV 678).

Sander sluit het concert af met werken van de “ Italiaanse “ Bach  o.a. een concert in d-moll naar Antonio Vivaldi (BWV 596).
Het concert van Sander Booij begint om 20.00 uur en de entree is € 10,00.
Een mooie gelegenheid om “onze” orgelbouwer een keer in levende lijve te ontmoeten en zijn spel te beluisteren !

Bert Veentjer