Jaargang 34 nr. 9, september 2019

Jaargang 34 nr. 9, september 2019
Waar woont God?
ds. Marja de Jager

Tijdens de zomer wordt er veel gereisd. We vliegen wat af en leggen rustig vijftienhonderd kilometer af (zoals wijzelf naar Kroatië) om bij ons vakantieadres aan te komen. Verre oorden lijken dichterbij dan ooit. Vroeger dacht men dat de aarde plat was en je er dus ook vanaf kon vallen als je reisde tot het einde van de wereld. Waar het einde van de wereld was, wist men niet… Wij weten wel beter. Zoals wij zoveel dingen beter weten. Omdat de techniek voor niets staat en wij via internet over een grenzeloze hoeveelheid informatie kunnen beschikken. Daarom denken we dat we álles kunnen weten.
lees meer »
 
Jaargang 34 nr. 7/8, juli/augustus 2019

Jaargang 34 nr. 7/8, juli/augustus 2019
Calvijn – een hartelijk mens
Ds. Hans Fortuin 
Calvijn werd geboren op 10 juli 1509 in het Noordfranse Noyon. Hij was voorbestemd om priester te worden, maar brak die studie af voor een rechtenstudie. Al op het seminarie leerde hij de geschriften van Luther kennen en hij zette die kennismaking voort tijdens rechtenstudie. In 1533 gaat hij over tot de reformatie, eerst in het geheim en vanaf 1 november 1533 openlijk. Op 13 september 1541 treffen we hem als predikant aan in Genève, een moderne, vrije Zwitserse stad. Hij blijft daar predikant tot zijn dood in 1564.
lees meer »
 
Jaargang 34 nr. 6, juni 2019

Jaargang 34 nr. 6, juni 2019
Ik heb vastgesteld dat voor de mens niets goeds is weggelegd, behalve vrolijk te zijn en van het leven te genieten (Prediker 3:12)
Ds. Marja de Jager  
 
Vakantie
Rond deze tijd krijgen wij de vakantiekriebels. We dromen ervan even helemaal ‘vrij te zijn’. Geen verplichtingen maar tijd voor jezelf zonder constant op de klok te hoeven kijken.
lees meer »
 
Jaargang 34 nr. 5, mei 2019

Jaargang 34 nr. 5, mei 2019
Iedereen wordt vrij en met gelijke rechten geboren.
Wie je maar bent, waar je ook bent.

Ds. Hans Fortuin

Op 4 mei hebben we de mensen herdacht die zijn omgekomen bij oorlogsgeweld, op 5 mei was het bevrijdingsdag. Ook Delfzijl heeft tijdens de Duitse bezetting in de jaren 1940-1945 veel inwoners verloren. Gedenkplaquettes in gebouwen en in de open lucht, beelden en struikelstenen bewaren hun nagedachtenis. 1940-1945 hadden we in Nederland voor het laatst te lijden onder bruut staatsgeweld dat tallozen het leven heeft gekost. Soms als soldaat, soms om hun verzet. Soms in Duitsland bij de Arbeitseinsatz. Soms om wie ze waren: Joden, homoseksuelen, Roma, Sinti, mensen met een verstandelijke handicap of andere gebreken. Soms uit willekeur, soms omdat ze gewoon een strafbaar feit pleegden.
lees meer »
 
Jaargang 34 nr. 4, april 2019

Jaargang 34 nr. 4, april 2019

Pasen is zien wat niet met ogen valt waar te nemen
Tineke Sikkema- Stienstra

PASSIE EN PASEN
Door Passie naar Pasen
Geen Pasen zonder passie
Geen einde zonder een weg te gaan……
PASEN: Zien wat onzichtbaar is met ogen, enkel met de ziel. Een bezieling, niet met ogen waar te nemen, enkel met het hart.
PASSIE: gaat daar aan vooraf. Eerst moet een mens blijkbaar in het leven de dood in de ogen hebben gekeken, voordat die opstanding in de mens kan plaatsvinden.
 
lees meer »