Jaargang 36 nr. 5, mei 2021

Jaargang 36 nr. 5, mei 2021
150 jaar FARMSUMER KERK
Bert Veentjer

 
De Stichting Funerair Erfgoed Farmsumer Kerk had voor mei 2020 een compleet feestprogramma samengesteld i.v.m. het  te vieren jubileum van 150 jaar Farmsumer Kerk.
Helaas gooide corona ons plan in duigen.
Ook dit jaar, mei 2021, zien we nog geen mogelijkheid onze plannen te realiseren.
Het lag in mijn bedoeling in dit artikel iets te vertellen over de afbraak van de oude kerk en de bouw van de nieuwe.
In plaats daarvan wil ik u kennis  laten maken met een rede, die is uitgesproken bij de eerste steenlegging van de Farmsumer Kerk op 1 mei 1869 door de toenmalige predikant, Dr. H. Huysers. We vonden deze rede in de notulen van de kerkvoogden in het Groninger Archief, met dank aan Piet Lanting, die de soms onleesbare tekst heeft weten te reconstrueren.
lees meer »
 
Jaargang 36 nr. 4, april 2021

Jaargang 36 nr. 4, april 2021
Erbarme dich, mein Gott – Heer ontferm U
Marja de Jager


Een aantal keren kwam het voorbij afgelopen week, iemand die sprak over ‘een beetje barmhartig zijn voor elkaar’. Op radio en op t.v. nog wel. Dat is nu niet de direct de plek waar je zo’n Bijbelse term verwacht tegen te komen. In de kerk hoor je steeds vaker de klacht dat we niet de tale Kanaäns moeten spreken, maar ‘gewone’ spreektaal. Een woord als barmhartigheid wordt dan al gauw als te zwaar bestempeld. En dan zomaar klonk het op radio en televisie. En wel binnen de context van de individualisering en verruwing van de maatschappij.
lees meer »
 
Jaargang 36 nr. 3, maart 2021

Jaargang 36 nr. 3, maart 2021
Grote H, kleine H. De theologie van de hoofdletter
Eelkje de Vries

 
Het was zomaar in het NOS-journaal, de kwestie van de hoofdletter! Dit met betrekking tot de herziening van de NBV, die dit jaar uitkomt. De NBV21. Een van de wijzigingen die in deze herziening zullen worden doorgevoerd is dat de persoonlijke voornaamwoorden die naar God verwijzen weer met hoofdletters beginnen worden. In de eerste versie van de NBV, die van 2004, werden die hoofdletters geschrapt, maar nu dus weer ingevoerd.  In de nieuwe versie van de NBV lezen we voortaan weer U en Hij/Hem als er naar God verwezen wordt.
Dat deze wijziging eraan zat te komen is al een hele tijd bekend en er is al meerdere malen protest tegen aangetekend. Zowel bij de uitgever van deze vertaling, Het Nederlands Bijbelgenootschap, als in opiniestukken in diverse kranten en andere media.
lees meer »
 
Jaargang 36 nr. 2, februari 2021

Jaargang 36 nr. 2, februari 2021
Mens, waar is je medemens
Tineke Sikkema


Kaïn, waar is je broer? Ben ik mijn broeders hoeder? Genesis 3.

 
Dit verhaal zal ik nooit vergeten. Ik had me, jaren geleden, opgegeven voor een lezing in Zuidlaren. De toenmalige predikant van Dennenoord organiseerde twee keer per jaar een lezing voor predikanten en pastores. Deze keer met Prof. H.M. Kuitert, ik gaf mij er voor op. Zijn thema weet ik niet meer; het zal iets geweest zijn van:                                           
“Wat blijft er nog over van het christelijk geloof?”
lees meer »
 
Jaargang 36 nr. 1, januari 2021

Jaargang 36 nr. 1, januari 2021
Tomáš Novák: A. J. Rasker, theoloog op de bres voor de vrede
Hans Fortuin

 
Jarenlang heb ik als student 'aan de voeten' van onze Leidse kerkelijk hoogleraar Prof. A. J. Rasker (1906-1990) gezeten. Een kostbare ervaring die tot op vandaag belangrijke sporen heeft achtergelaten in mijn leven, werken en theologie achtergalaten en nieuwe wegen heeft gewezen.
 
lees meer »
 
Jaargang 35 nr. 12, december 2020

Jaargang 35 nr. 12, december 2020
Vol verwachting klopt ons hart……….
Pastor Eelkje de Vries

 
Een regel uit een bekend Sinterklaaslied …Het herinnert mij aan vroeger…. Wat vond ik het Sinterklaasfeest als kind altijd spannend…ook al geloofde ik niet meer en hielp ik Sint volop mee om er een leuk en gezellig feest van te maken.
Of vorig jaar nog, met drie generaties samen dit familiefeest vieren. De oudste kleinkinderen van vier en drie hadden al weet van Sinterklaas, ik zag de opgewonden spanning op hun gezichtjes. Prachtig, wat hebben we met jong en iets minder jong genoten van dit gebeuren…
lees meer »