Jaargang 36 nr. 3, maart 2021

Jaargang 36 nr. 3, maart 2021
Grote H, kleine H. De theologie van de hoofdletter
Eelkje de Vries

 
Het was zomaar in het NOS-journaal, de kwestie van de hoofdletter! Dit met betrekking tot de herziening van de NBV, die dit jaar uitkomt. De NBV21. Een van de wijzigingen die in deze herziening zullen worden doorgevoerd is dat de persoonlijke voornaamwoorden die naar God verwijzen weer met hoofdletters beginnen worden. In de eerste versie van de NBV, die van 2004, werden die hoofdletters geschrapt, maar nu dus weer ingevoerd.  In de nieuwe versie van de NBV lezen we voortaan weer U en Hij/Hem als er naar God verwezen wordt.
Dat deze wijziging eraan zat te komen is al een hele tijd bekend en er is al meerdere malen protest tegen aangetekend. Zowel bij de uitgever van deze vertaling, Het Nederlands Bijbelgenootschap, als in opiniestukken in diverse kranten en andere media.
lees meer »
 
Jaargang 36 nr. 2, februari 2021

Jaargang 36 nr. 2, februari 2021
Mens, waar is je medemens
Tineke Sikkema


Kaïn, waar is je broer? Ben ik mijn broeders hoeder? Genesis 3.

 
Dit verhaal zal ik nooit vergeten. Ik had me, jaren geleden, opgegeven voor een lezing in Zuidlaren. De toenmalige predikant van Dennenoord organiseerde twee keer per jaar een lezing voor predikanten en pastores. Deze keer met Prof. H.M. Kuitert, ik gaf mij er voor op. Zijn thema weet ik niet meer; het zal iets geweest zijn van:                                           
“Wat blijft er nog over van het christelijk geloof?”
lees meer »
 
Jaargang 36 nr. 1, januari 2021

Jaargang 36 nr. 1, januari 2021
Tomáš Novák: A. J. Rasker, theoloog op de bres voor de vrede
Hans Fortuin

 
Jarenlang heb ik als student 'aan de voeten' van onze Leidse kerkelijk hoogleraar Prof. A. J. Rasker (1906-1990) gezeten. Een kostbare ervaring die tot op vandaag belangrijke sporen heeft achtergelaten in mijn leven, werken en theologie achtergalaten en nieuwe wegen heeft gewezen.
 
lees meer »
 
Jaargang 35 nr. 12, december 2020

Jaargang 35 nr. 12, december 2020
Vol verwachting klopt ons hart……….
Pastor Eelkje de Vries

 
Een regel uit een bekend Sinterklaaslied …Het herinnert mij aan vroeger…. Wat vond ik het Sinterklaasfeest als kind altijd spannend…ook al geloofde ik niet meer en hielp ik Sint volop mee om er een leuk en gezellig feest van te maken.
Of vorig jaar nog, met drie generaties samen dit familiefeest vieren. De oudste kleinkinderen van vier en drie hadden al weet van Sinterklaas, ik zag de opgewonden spanning op hun gezichtjes. Prachtig, wat hebben we met jong en iets minder jong genoten van dit gebeuren…
lees meer »
 
Jaargang 35 nr. 11, november 2020

Jaargang 35 nr. 11, november 2020
Denkend aan
Bert Veentjer

 
Dit wordt een tamelijk persoonlijke column.
U  kunt ervoor kiezen dit artikel niet te lezen.
November is voor mij persoonlijk een maand van gedenken.

Denkend aan de dood kan ik niet slapen,
En niet slapend denk ik aan de dood,
Het leven vliedt gelijk het vlood,
En alle zijn is tot niet-zijn geschapen.”
lees meer »
 
Jaargang 35 nr. 10, oktober 2020

Jaargang 35 nr. 10, oktober 2020
Bidden in de kerk
ds. Hans Fortuin


In de kerk bidden we sámen…
In de eredienst mogen we even vrij zijn van het woelen van de wereld - we horen hoe de hemel de wereld ziet.  Brengt dat nieuwe hoop en een nieuwe inzet voor je leven van alledag? In de eredienst is bidden even belangrijk als de schriftlezing en schriftuitleg, de lofzang en de dienst van barmhartigheid. We hebben allemaal wel ervaringen met en vragen over bidden - ondergetekende als voorganger en gemeentelid.
lees meer »