Orgelconcert in de Farmsumer Kerk Orgelconcert in de Farmsumer Kerk

zaterdag 19 september geeft de organiste Janny de Vries uit Groningen een concert op het LOHMAN – 0RGEL in de Farmsumer Kerk.
Janny de Vries studeerde bij Wim van Beek hoofdvak orgel aan het Conservatorium te Groningen. In 1993 behaalde zij haar Master of Music diploma.
Als organist is zij zowel aan de Wijkgemeente Martinikerk als aan de Doopsgezinde Gemeente  te Groningen verbonden. Tevens is zij conservator van het Schnitger-orgel in de Pelstergasthuiskerk in Groningen.
CD opnamen van haar verschenen in 1999, 2003 en in 2013.
Medio 2017 volgde een veelzijdig eigen YouTube kanaal, met vele live opnamen van haar orgelspel.
Janny de Vries is bij ons in Farmsum een “oude bekende“. Van jongs af aan is ze vertrouwd met het orgel en daarom ook in staat een programma samen te stellen, dat naadloos aansluit bij het Lohman-orgel, een orgel, waarop romantische orgelwerken zeer goed tot hun recht komen. Daarenboven is het een zeer verrassend programma, met muziek van een aantal componisten, die je zelden of nooit tijdens concerten hoort. Enerzijds zijn het Duitse componisten en anderzijds componisten uit het Angelsaksische taalgebied. Janny de Vries opent het concert een Koraalimprovisatie van de Duitse componist Sigfrid Karg-Elert (1877-1933) over “Jesu meine Freude”, een prachtige melodie van Johann Crüger, die wij kennen als Lied 907 uit het Liedboek (2013) : “Jezus, mijn verblijden”. Eveneens van een Duitse componist, Max Reger (1873-1916), speelt Janny een virtuoze Toccata. Max Reger was een groot bewonderaar van Johann Seb. Bach en van Reger kennen we de uitspraak : “Bach ist Anfang und Ende aller Musik”. In de composities van Reger is die invloed van Bach goed te merken. De Duitse componist Johann Christiaan Heinrich Rinck (1770-1846) heeft ons in zijn “Praktische Orgelschule”, opus 55, 6 banden, band 5, een meesterlijk “Flöten-Concert” nagelaten. Janny de Vries sluit haar programma met dit Flöten-Concert af, maar ik kan u aanraden het van te voren  op YouTube te beluisteren. Janny speelt het daar op het beroemde Schnitger-orgel in de Pelstergasthuiskerk te Groningen.
Verder vermeld het programma een aantal Engelse componisten, zoals Richard Lloyd (1933) met Recollection (Herinnering) en Noel Rawsthorne (1929-2019) met Rêverie, een dromerige compositie.
Het meest bekend is de Engelse componist Edward Elgar (1857-1934), waarvan Janny één van de elf Vesper Volutary’s (opus 14) speelt.
Muziekliefhebbers, die regelmatig kijken naar de “Last Night of the Proms” in de Royal Albert Hall in Londen, zullen Elgar kennen van zijn “Enigma Variations en zijn “Pomp and Circumstance Marches”, waarvan de eerste mars, met daarin “Land of Hope and Glory”, zeer geliefd is geworden.
Het concert begint om 20.00 uur en de entree is € 10,00. Reserveren voor het concert is verplicht :
lhveentjer@aelis.nl, Bert Veentjer
 
terug