Jaargang 39 nr. 12, december 2024

Jaargang 39 nr. 12, december 2024
Maar toch gaat dit voor mij steeds ongemakkelijker voelen. Immers Ik behoor bij verbanden, die in mijn ogen, te terughoudend kritisch zijn ten aanzien van Israël, in de gewelddadige en bedreigende omgang met de Palestijnen en de Arabische Israëliërs, die als tweederangsburgers worden beschouwd. Als Nederlander, als professioneel werker binnen de Protestantse Kerk Nederland en als deelnemer van het pensioenfonds PFZW[1]. Volgens het rapport Don’t Buy Into Occupation draagt PFZW middels beleggingen bij aan de instandhouding en uitbreiding van Israëls illegale nederzettingen. Onze kerk is voor haar werknemers en de predikanten, verbonden aan dit pensioenfonds.
Is het nou niet mogelijk om via die organen meer druk op Israël en Israëlische bedrijven te leggen, waardoor Israël serieus aan vrede en gerechtigheid gaat werken?
Het antwoord is een duidelijk nee. Israël trekt zich niets of nauwelijks iets aan van buitenlandse en internationale leiders en instanties zoals mensenrechtenorganisaties. En de druk van buitenlandse regeringen is te aarzelend, inconsequent en vrijblijvend, om Netanyahu van richting te doen veranderen. De regering van Israel bijt zich nog steeds vast in de oorlog. Er komt steeds minder ruimte voor de Palestijnen binnen de grenzen. Dat frustreert in hoge mate. Nu Donald Trump binnenkort president wordt in de VS, houd ik helemaal mijn hart vast!
Wat hoopt geeft is de lange adem van mensen die initiatieven gaande houden binnen Israel en de bezette gebieden. Initiatieven die tegenwicht bieden aan de enorme pressie van de kolonisten en het Ieger van Israel. Of die de dialoog gaande houden tussen heel verschillende groepen binnen Israel, elk met hun eigen positie en belangen.

In het kerstnummer van Open Deur 2024, een nacht van vrede, worden twee genoemd.
Tent of Nations[2]                      
De Palestijns christelijke familie Nassar heeft een educatieve boerderij in Bethlehem. De Palestijnen in dit deel van de Westelijke Jordaanoever hebben het heel zwaar. Door de Israëlische autoriteiten wordt het eigendomsrecht van de familie niet erkend. Hierdoor heeft de familie geen toegang tot stromend water, elektriciteit of bouwvergunningen. De familie staat dikwijls bloot aan bedreigingen van de zijde van militairen en Joodse kolonisten.
Op de bezetting van dit Palestijnse gebied en de bedreigingen en vernielingen op de grond van de boerderij, reageert de familie met actief maar geweldloos verzet. Ze weigeren vijanden te zijn en weigeren ook slachtoffer te zijn. Ze bieden tegenstand door hun frustratie om te vormen tot positieve daden hoe klein ook. Ze beoefenen de kunst om negatieve acties te beantwoorden met positieve daden. Hun antwoord op haat is liefde.
Wilt u meer weten over Tent of Nations, ga naar de Nederlandse Website[3]
Mijn collega in Zeerijp, ds. André van den Bor, heeft deze boerderij in augustus 2024 bezocht. Hij heeft daar twee weken gelogeerd. Lees zijn ervaringen terug op zijn eigen website.[4]

Nes Ammin[5]    
Stimuleren van de dialoog tussen joden, christenen en moslims.

Dit bekende multireligieuze dorp Nes Ammin ligt in het noordwesten van Israel.  Dit dorp biedt actief ruimte voor een interreligieuze groep, bestaande uit leiders van religieuze gemeenschappen in Galilea. Deze groep heet Spirit of the Galilee (Geest van Galilea) en sinds het uitbreken van de oorlog in 2023 hebben de groepsleden samen gedemonstreerd voor vrede, geëvacueerde families bezocht, kleding en voedsel ingezameld voor Palestijnen in de bezette gebieden en een genuanceerde stem laten horen tijdens diverse evenementen.
In de wereld van de dialoog is er geen wit en geen zwart. Je kiest niet voor de ene of de andere kant. Maar kiest voor wat het vuur van het conflict helpt doven. 

Deze geluiden vanuit de regio waar het conflict zo heftig heerst, geven hoop in deze ernstige tijden. Tijden waarin we ook dit jaar weer naar Kerst toeleven. Gaan zingen over ‘Vrede op aarde’ en over Bethlehem, waar Jezus de redder wordt geboren.
Maar er is geen vrede op aarde, zolang er geen gerechtigheid gebeurt. Zeker in en rond Bethlehem gebeurt dag in dag uit onrecht.
Laten we ons in het spoor van Jezus, verbinden met hen die geloven.
 
[2] Open Deur, december 2024, pag. 6.
[5] Open Deur, december 2024, pag. 7


Foto: Wikimedia Commons, titel images Photographs Kerst, licentie: GNU Free Documentation License

 
terug