Impressie van de verbouwing van de Kruiskerk Impressie van de verbouwing van de Kruiskerk
Er is mij gevraagd een korte impressie te geven van de ontwikkelingen i.v.m.  de verbouwing van de Kruiskerk.
Sinds de maatregelen rondom het coronavirus zijn ingevoerd, was ik nog niet weer in de Kruiskerk geweest.
Vanmorgen, woensdag 8 april heb ik rond gekeken in de kerk en hetgeen mij direct opviel bij de binnenkomst waren de lichte kleuren van het geheel. De kleurstelling is heel mooi, een groot verschil met wat het was . Ook een veel modernere aanblik is het akoestische plafond.
Het oog wordt direct getrokken naar  de gedachtenishoek, waar de eventuele kruisjes van de overleden gemeenteleden worden opgehangen, er is een soort tafel gemonteerd waarop kaarsjes kunnen worden aangestoken, rondom is de mogelijkheid om op een bank plaats te nemen en in gedachten dierbare herinneringen op te halen.
De kleurstelling van deze gedachtenishoek is zeer verrassend.
Een regietafel voor geluid en beeld is achterin de kerk geplaatst en ziet er nu al professioneler uit dan in de oude situatie.
De achterwand van het liturgisch centrum is bijzonder,  een groot wit paneel met ‘open ramen’. Onder het balkon wordt de ‘Stilte ruimte’ gerealiseerd, een mooie ruimte om dagelijks  binnen te lopen voor bezinning  en om eventueel een kaars aan te steken. In de kelder is de verwarmingsinstallatie voor de vloerverwarming en de installatie voor de luchtbeheersing aangebracht. De indirecte verlichting via spots zal een bijzonder effect in de kerk geven.
Het dwingt veel respect af voor alle vrijwilligers die zich vele uren hebben ingezet om deze verbouwing te realiseren, samen met de professionals.  Velen van u zullen ondertussen nieuwsgierig zijn naar het resultaat. Helaas moet iedereen nog even wachten voor het zover is, maar dan is de verrassing zoveel te groter.
Met een hartelijke groet en allen goede  Paasdagen gewenst,
Piet Lanting
 
terug