Liturgie in Farmsum Liturgie in Farmsum

Deze keer leest u geen stukje van een liturgiecommissie van de Farmsumer kerk. Dat heeft te maken met twee dingen.

Het eerste is, dat de Farmsumer kerk sinds een jaar een van de kerkgebouwen is van de nieuwe wijkgemeente Zuid. In wezen kunnen we als nieuwe Wijkgemeente Zuid toe met één commissie voor de beide kerkgebouwen. Maar in de praktijk moet dat nog groeien.

Het tweede ziet u al van de buitenkant: de kerk is dicht vanwege een ingrijpende restauratie. Niet alleen het kerkinterieur wordt onder handen genomen, ook het Lohmanorgel. Het Farmsumer deel van Wijkgemeente Zuid kerkt momenteel in 'Op de Wierde', het gebouw tegenover de toren. We zingen daar bij een piano, vakkundig bespeeld, en op de vierde en eventueel vijfde zondag van de maand bij een elektronisch instrument.

Dat is – soms – afzien. Maar het heeft ook iets goeds. Vaste kerkgangers zijn gewend geraakt aan de beroemde akoestiek in de Farmsumer kerk en het Lohmanorgel met landelijke befaamdheid. Al het moois lijkt zo vanzelfsprekend. Soms kon men zich afvragen: beseffen mensen wel hoe uniek het is, dat je zoiets moois elke zondag opnieuw mag meemaken? Nu dit tijdelijk niet kan, leren we het met ons allen weer waarderen, hoop ik. En verlangen we naar de dag, dat de diensten weer die gouden rand krijgen van deze heel bijzondere kerk. Een ruimte die hopelijk opnieuw gaat 'meevieren'.

Ds. Itse de Boer

terug