Moldaviƫ (jan. 2023) Moldaviƫ (jan. 2023)

In de laatste vergadering heeft de MWD besloten om nog weer een jaar verder te gaan met het KerkinActie project in Moldavië. Zij hebben nu nog meer hulp nodig na de corona crisis en met de oorlog in hun buurland Oekraïne die hen ook terdege raakt.
We dragen dit project een warm hart toe en weten ons gesteund door de hele gemeente.
De vier partner organisaties die in Moldavië actief zijn.
  • Kerken geven kinderen een toekomst:  Youth for Christ- KinderenindeKnel
  • Kinderen en ouderen worden gezien: Bethania- KinderenindeKnel
  • Zorg en aandacht voor kwetsbare ouderen: Home care
  • Kerk helpt kwetsbare mensen: Moldovan Christian Aid MCA

Donorconferentie voor Moldavië in Parijs 21 november 2022

Ongeveer 45 landen en organisaties kwamen in Parijs bij elkaar om geld bij elkaar te krijgen voor Moldavië. Dat land gaat zwaar gebukt onder de oorlog in buurland Oekraïne. Moldavië, een van de armste landen van Europa, kampt met grote prijsstijgingen van energie en eerste levensbehoeften. Ook zijn sinds het begin van de oorlog honderdduizenden Oekraïners naar Moldavië gevlucht. Moldavië heeft per hoofd van de bevolking meer vluchtelingen opgenomen dan welk ander land dan ook.   Rusland heeft de aanvoer van aardgas gehalveerd en de aanvallen van Rusland op de Oekraïense energie-infrastructuur hebben ook geleid tot grootschalige stroomuitval in verschillende steden in Moldavië. Dat land, dat net als Oekraïne sinds juni kandidaat is voor het EU-lidmaatschap, geeft Gazprom de schuld van de onvolledige levering en zegt dat het bedrijf gewoon moet leveren waarvoor betaald is.