Orgelconcert in de Farmsumer Kerk Orgelconcert in de Farmsumer Kerk


Op zaterdagavond 17 oktober geeft VINCENT VAN LAAR een concert op het Lohman-orgel in de Farmsumer Kerk.
Het concert begint om 20.00 uur en de entree is € 10,00.
Aanmelden is verplicht : lhveentjer@aelis.nl
Van harte welkom 
Vincent van Laar studeerde orgel en klavecimbel bij Nico van den Hooven, Harald Vogel, Glen Wilson en Bob van Asperen. Hij behaalde aan het Utrechts Conservatorium het diploma orgel UM (1984) en aan het Koninklijk Conservatorium te ’s Gravenhage het diploma klavecimbel UM (1988).
Naast zijn grootste passie, de muziek van J.S. Bach, gaat zijn voorliefde met name uit naar de werken van J.P. Sweelinck en het Noord-Duitse repertoire van de 17de en 18de eeuw.
Als continuospeler en solist is hij o.a. verbonden aan Concerto d’Amsterdam en The Northern Consort.
Op het programma staan werken van Böhm, Händel, Bach, Herschel, Brahms en Bossi.
Een paar componisten zal ik er voor u uitlichten.
Allereerst Georg Böhm, die behoort tot de drie BBB’s, Bach, Buxtehude en Böhm, waarvan over de laatste, als persoon, relatief weinig bekend is.
Hij werd geboren in 1661 te Hohenkirchen in Thüringen, waar zijn vader vanaf 1660 tot zijn dood organist en schoolmeester was, een combinatie, die vaak samenging, zeker ook hier in het Groninger land. Hij bezocht het gymnasium in Gotha en vanaf 1684 de Universiteit van Jena.
Rond zijn dertigste verhuist hij met zijn gezin naar Hamburg en wordt in 1698 benoemd als organist van de Johanniskirche te Lüneburg, een in die tijd belangrijke plaats tussen Hamburg en Hannover.
Böhm heeft zijn naamsbekendheid voor een groot deel te danken  aan het feit, dat hij een soort coach en vaderfiguur was voor de jonge (verweesde) Johann Sebastiaan Bach en het is ontegenzeglijk zo dat Böhm in deze periode een grote invloed op Bach heeft uitgeoefend. Böhm bleef tot zijn dood in 1733 in Lüneburg. Bij zijn tijdgenoten is hij tamelijk onbekend en misschien wel ondergewaardeerd gebleven. Johann Gottfried Walther typeert hem als “ ein braver Componist ” (in de betekenis van goed en gedegen, maar niet uitzonderlijk).
Vincent van Laar speelt van hem een Praeludium in C en een koraal “ Nun bitten wir den Heiligen Geist “, in het Liedboek te vinden onder Lied 671, een Pinksterlied naar “Veni Creator Spiritus”, een tekst van Martin Luther.
De tweede componist, waar iets opmerkelijks van te vertellen valt is Friedrich Wilhelm Herschel, geboren in Hannover, van Joodse en Tsjechische afkomst.
Hij vertrok op 19-jarige leeftijd naar Engeland, waar hij zijn naam al snel veranderde in William. In Engeland was hij als musicus en componist tamelijk succesvol maar het bijzondere is, dat hij nog meer bekend is geworden als sterrenkundige. Zo ontdekte hij bijv. de planeet Uranus en meerdere  manen. Ook bouwde hij de tot dan toe grootste telescoop ter wereld. Vincent van Laar speelt van hem de eerste Sonate in C, drie delen.
Van harte welkom !!
 
terug